Miért is?

Posted: 2007. március 6. in Agymenés

A HUP-on volt egy fórum-bejegyzés, ami egész jól leírta a felhasználói oldalról érzékelhető különbségeket windows, és linux között. Érdemes elolvasni. Én teljesen ugyanazokat a dolgokat találtam meg benne, ami engem is felhúz, amikor win elé kell ülnöm!

Miért is?
Gnome-ban egy billentyűkombinációval választhatsz lista és ikonos nézet között (hasznos, ha mondjuk egy képet keresel). Win alatt menüben kell egerészni.

Gnome-ban egy klikk a könyvtár melletti kis háromszögre, és máris tudod kombinálni a lista és a tree nézetet (szintén nagyon hasznos).

Egy pendrive eltávolítása Linuxban egy jobbklikk az ikonjára -> Unmount. Windows alatt a jobb alsó sarokban lévő hangyányi ikont kell inzultálni, és innen még több klikk, mire unmount-oltad.

Windows-hoz ha csatlakoztatsz egy pendrive-ot, néha elkezdi feldobálni az ablakokat, majd büszkén közli, hogy az új hardvert sikeresen telepítette, és ő akkor most újraindítaná magát – ha lendületből entert csaptál, már dőlhetsz is hátra, és élvezheted a bootolás látványos folyamatát.

Windows-nál a programokat egyesével tudod telepíteni, nehézkesen (mindegyiknél legalább négy-öt nextet kell klikkelni, mire feltelepül) Linux alatt kötegelve, csomagkezelőből.

A Windows egy program telepítésénél, vagy szinte minden update után reboot-olni akar, a Linux nem.

Ubuntu-nál bedugsz egy üres CD-t, és rögtön felugrik egy ablak, amibe behúzva a könyvtárakat, már írhatod is ki. Windows alatt a CD íráshoz speciális programot kell telepíteni (Nero).

Windows XP alatt alaptelepítésnél nincs használható grafikus program, szövegszerkesztő, a text editor csak egyműveletnyi undo-t tud. Szoftverek utólagos telepítésével az alapból szállított, primitív programok lecserélhetők, de ez idő, pénz, energia, és némi hozzáértést is kíván.

A Windows-nál egy kezdő user soha nem tudja, hova mentsen: Használja az asztalt? Vagy mentsen a Dokumentumokba? Esetleg a C: meghajtóra? Ezeket általában ötletszerűen kombinálja, utána pedig kétségbeesik, hogy hova tűnt a fájl, amin dolgozott. Nincs egy egyértelmű user home, amit egy kezdő átláthatna.

Windows-nál nincs a gyártó által karbantartott repository. Honnan tudjam egy programról, hogy biztonságos? Honnan kellene tudnom, hogy a korábban rendkívül közkedvelt BSPlayer-t mostanában Spyware-rel együtt szállítják? Kiben bízhatok? Mik a biztonságos források, és mik a veszélyesek? Miért nincsenek digitálisan aláírt források, ahol elérhetek minden olyan fontosabb szoftvert, amire szükségem lehet?

Komolyan, ha valaki még egyszer a Windows és a felhasználóbarátság kapcsolatát kezdi nekem magyarázni, barátilag összecsomózom a cipőfűzőjét, aztán nézhet… 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s