Újságot olvastam

Posted: 2008. március 2. in Agymenés

Alap tézis: Egyetért-e Ön azzal, hogy jelen szavazást követő év január elsejétől ne kelljen a  tömegközlekedési járműveken utazási hozzájárulást fizetni?

Egy éve már, hogy a kormány reform-programjának egyik legfontosabb eleme, az utazási díj bevezetésre került. Mint ismeretes, 2006 novemberében a Fidesz frakció megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a szerintük parlamenti demokrácia megcsúfolásaként átverekedett törvény értelmében, és a megszorítások eredménye képpen 2007. január 1-től a tömegközlekedési járműveken az emberek kötelesek utazási díjat fizetni. Szíjártó Péter, a párt szóvivője elmondta, elfogadhatatlan, hogy az elmúlt évek hazugságait az embereken ilyen módon kívánják behajtani! Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb embernek még a jelképesnek mondott 250 forint kifizetése is nehezére esik.

Daróczi Dávid kormány-szóvivő megfogalmazása szerint a 250 forintos utazási díj egy olyan jelképes összeg, amivel az emberekben tudatosul, hogy egy szolgáltatást vesznek igénybe, ezáltal jobban odafigyelnek jogaik érvényesítésére, ráadásul rengetegen mentességet élveznek, hiszen a 65 év felettieknek egyáltalán nem kell fizetniük.

Kákossy Csaba, közlekedési miniszter emlékeztetett rá, hogy a busz-társaságoknak a bevezetés óta összeségében 87 milliárd forinttal nőttek a bevételeik, így az azonos szintű állami támogatás mellett sokkal jobb szolgáltatást tudnak biztosítani. Ezt az összeget a járműpark modernizálására, illetve az alkalmazottak bérfejlesztésére tudják fordítani.

A SZDSZ elnöke, Kóka János fontosnak nevezte, hogy az utasok hozzájáruljanak utazásuk költségéhez, hiszen szerinte nem igazságos rendszer, hogy azok is fizetik a tömegközlekedést (adók, és járulékok formájában) akik autóval járnak.

Az MDF egyetért azzal, hogy az utazásban fontosak a reformok, ám annak módját elitéli. Dávid Ibolya, az MDF elnöke elmondta: méltatlan, és megalázó ahogy az embernek aprópénzzel a kezükben várják, hogy bebocsátást nyerjenek a járműre.

A fidesz frakció a jövő heti szociális népszavazás kapcsán közleményt adott ki. Szerintük, amennyiben bebizonyosodik, hogy az emberek nem akarnak kétszer fizetni a közlekedésért, a kormánynak egyetlen lehetősége, hogy lemond mandátumáról. Orbán Viktor erdélyi körútjának csíkszeredai állomásán fontos lépésnek, az emberek demokratikus jogainak visszaállítása szempontjából mérföldkőnek nevezte a vasárnapi referendumot. Szavai szerint az emberek legfontosabb feladata, hogy szolidárisak legyenek egymással. Nem lehet a kispénzűeken behajtani azoknak a sorozatos hibáknak az eredményét, melyet az elmúlt években a kormány egyre-másra elkövetett.

Veres János pénzügyminiszter egy lapunknak adott interjúban kiemelte, hogy az alkotmánybíróság döntése értelmében az utazási díj nem költségvetési tétel, és annak eltörlése esetén a koránynak az így kieső bevétel pótlására sem forrása, sem lehetősége nincs! Hangsúlyozta, ezesetben a busztársaságok kerülnek nehéz helyzetbe, mivel egy jogos plusz bevételtől fosztják meg őket.

Gyurcsány Ferenc nem mond le, ha a népszavazás eredményeként eltörlik az utazási díjat, de optimista, és bízik benne, hogy a józan ész fog győzni vasárnap! Szerinte egy ostoba, és méltánytalan politikai játék az, ami elhiteti az emberekkel, hogy az utazási díj egy felesleges rossz dolog. Orbán Viktor szavaira reagálva elmondta: a kormány nem hibázott az elmúlt években, a komoly, nagy szerkezeti váltásokkal járó reformok során mindig van, valaki, akinek az érdekei sérülnek, ám ha tisztább, és átláthatóbb lesz a rendszer, az az emberek érdekeit szolgálja, hiszen mind tudni fogják, mire költi a szolgáltató az általuk befizetett összeget.

Reklámok
Hozzászólások
 1. gabek szerint:

  igen igen, de nem jó a példa.

 2. gerzsonka szerint:

  Értem: tehát a lényeg érthető, de más példával kéne leírni? Mihez hasonlítana jobban?

  Zárójel: Magam részéről egyébként nem értem (tényleg nem, és nem azért, mert “komcsi” vagyok, hanem “buta”.) hogy az egészségügy miért olyan szent tehén, amihez tilos hozzányúlni? Miért azt kell kihangsúlyozni, hogy az embernek joga van orvoshoz menni? Miért nem azt, hogy az embernek KÖTELESSÉGE egészségesnek maradni? Nem értem…

 3. gabek szerint:

  az analógia és az írás is teljesen jó, viszont a tömegközlekedés meg az egészségügy nem egy súlycsoport szerintem.

  magam részéről én lennék a legboldogabb, ha úgy működne a dolog, hogy kevesebbet fizet, aki kevesebb eü szolgáltatást vesz igénybe és egészséges életet él. itt nem arról van szó, hogy nem szabad hozzányúlni, hanem hogy talán nem így. szerintem a kormány valahogy úgy tett mint én néha vizsgán: a megoldás talán jó, viszont nem ez volt a feladat.

 4. gerzsonka szerint:

  LOL! Magy djurcsány is emlegette a tömegközlekedést! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s