Idoutazas

Posted: 2009. június 10. in Agymenés
Címkék: , ,

Egyik kedvenc temam az idoutazas temakore. Arra gondoltam, megosztom a nagyerdemuvel, hogyan is kepzelem el en ezt a dolgot. Termeszetesen szigoruan kepzeletem vadhajtasarol van szo, ezert keretik legkevesbe sem komolyan venni, mivel nem tudomanyos disszertaciot kivanok irni, csak egy lehetseges elkepzelest arrol, hogyan is mukodhet szerintem a vilagunk.

Lehet, hogy nehez olvasmany. Allj hozza nyitott elmevel, es akkor megertheted.

Maga az ido nem mas, mint az altalunk erzekelt harom dimenzios ter negyedik iranyba torteno kiterjesztese. Talan akkor a legkonnyebb elkepzelni, ha az altalunk erzekelt harom dimenzios vilagot egy ketdimenzios sikra vetitjuk, es a harmadik (z) tengelyt tekintjuk ugy, mint magat az ido-egyenest. Ezzel az elkepzelessel a koordinata-rendszer minden egyes pontjahoz egy “erteket” tudunk rendelni (legyen kvantumallando), ami pontosan leirja, hogy az univerzum adott pontjan a meghatarozott idoben pontosan milyen esemeny tortenik. Ha ezeket a pontokat osszekotjuk, akkor egy “hullamos” feluletet kapunk. Na ez az, ahol elmeletben tudnank utazni. Persze vannak szabalyok.

Semmit nem valtoztathatsz meg

Kvantummechanikai szempotbol teljesen erthetetlen, hogy az ember az ido mulasat miert csak egy iranyban tudja erzekelni. Elmeletileg megtortenhetne, hogy egy leny visszafele el az idoben, es amit mi a jovonek gondolunk, az szamara a messzi mult. Ezzel az elkepzelessel adja magat, hogy ha a multba utaznank, es ott atelnenk bizonyos esemenyeket, azokat semmi keppen nem tudnank megvaltoztatni. Legalabbis nem ugy, ahogyan elsore elkepzeljuk, de erre majd kesobb terek ki.

De akkor mire jo ez az egesz? Eleve el lenne rendelve, mi tortenik 500 ev mulva, akkor ha ugysem en iranyitom az eletemet nem lenne jobb, ha felkotnem magam?

Na ez az a nezopont, amiert az eleve elrendeles elmeletet az emberi agy elbol elutasitja, vagy ha elfogadja, akkor felad mindent, es nem foglalkozik azzal, mit hozhat a jovo – hiszen ugyis meg van irva, akkor meg nem mindegy? Nem mindegy! Szamunkra ugyanis a jovo meg nem letezik, es nekunk kell alakitanunk. Az eleve elrendeles nem jelenti azt, hogy ugysem tudunk valtoztatni a dolgokon. Mindossze azt jelenti, hogy meg nem eltuk at, hogyan fog megtortenni, ami meg fog tortenni.

Ha en holnap megutom a lotto otost, az el volt rendelve. Am most meg nem tudom – nem tudhatom, hogy holnap meg fogom utni a lotto otost, ezert szukseges kuzdenem a nyeremenyert – venni szelvenyt peldaul. Ha nem teszek semmit, akkor az volt elrendelve, hogy nem teszek semmit. Ez azonban az EN dontesem, es senki mase. A dontes a kulcs.

Abszolut megfigyelo

Most atmegyunk kicsit spiritualis sikra. Maga az abszolut megfigyelo az, amit legtobben leleknek neveznek, es igy azonositanak. De mi lehet a lelek valojaban? Fiziologiai megtestesuleset meg soha nem talaltak meg, ez a fogalom az ember szamara tul absztrakt ahhoz, hogy fel tudja fogni, eppen ezert csak talalgatasok vannak, amik persze nem lenne meglepo, ha tevesnek bizonyulnanak.

Mit ertek en lelek alatt? Azt a megfigyelot, aki egy testben “elve” kitekint a vilagra, es iranyitja az ot korulvevo valosagot – amennyire lehetosegei engedik.

Meggyozodesem, hogy ha vissza kivannank utazni az idoben, azt kizarolag egy akkoriban elt test igenybevetelevel tudnank megtenni. Ugy cselekednenk, es ugy elnenk, ahogy az a szemely akkor, es ott elt, es bar szamunkra mar megtortent a mult, az aktualis esemenyek akkor is jelenkent elnek. Tehat mindent szabadon megtehetnenk, hiszen az, amit akkor teszunk, mar megtortent, csak nem tudunk rola, hogyan. De miert beszelek lelekrol?

A megfigyelo mindig is itt volt, es mindig is itt lesz. Itt jon be a spiritualitas. A testrol testre vandorlo lelek.

Hitem szerint mindenki minden idopillanatban jelen van az univerzumban. Ez azt jelentene, hogy amint meghal, atkoltozik egy masik testbe, es megszakitas nelkul folytatja a vilag megfigyeleset. Persze a test agyi kapacitasanak korlatai miatt nem kepes emlekezni arra, mi tortent vele az elozo testben. Ezert nem emlekezhetunk az elozo eleteinkre.

Hogy mukodik?

Ha utazni tudnank az idoben, akkor meggyozodesem, hogy nem DeLorean jellegu idogepekkel suhannank at langolva az idosikok kozott. Inkabb magat a tudatot helyeznenk at a koordinata-rendszerben egy masik pontra. Persze nem mehetunk el akarhova. Ha a megfigyelo nem volt ott az 1938-as Nemetorszagban, akkor nem hallgathatjuk meg Hitlert. Ez persze nem vagja keresztbe a vilagkepunket, hiszen csak a jelenben elve sem mehetunk el akarhova. Nem lathatjuk, hogy ebben a pillanatban mi tortenik a Feher Hazban, mert egyszeruen nem vagyunk ott.

Vagy megis?

Egy mod talan megis van. Ismet a kvantumfizikahoz nyulok, amely vegtelen szamu alternativ valosagot feltetelez. (5. tengely a terido kontinuumot abrazolo koordinata-rendszeren) Ha egy alternativ valosagba tudnank utazni, akkor nincs hatar. Barmit megtehetunk, barhogyan dontunk, ha valamit megvaltoztatunk, az csak azt jelenti, hogy az univerzum egy pontjan megvaltozott egy ertek, es ez masik valosagot hozott letre.

Ez az, ami megment minket az eleve elrendeles remkepetol. Ha en 4-kor megyek haza, az egy valosag. Ha ugy dontok, hogy maradok inkabb 5-ig, az mar egy masik valosag. Csak rajtam mulik, melyik utat valasztom. Senki mason. Ez pedig nagyban is igy mukodik. Persze a tobbi entitassal folyamatos kolcsonhatasban vagyunk. Ok is ugyanugy alakitjak az altalunk erzekelt valosagot, es ok is dontenek percrol percre, ezzel pedig szinten uj valosagokat hoznak letre. Minden idopillanatban minden egyes apro tettunkkel letrehozunk legalabb egy uj valosagot, egy olyat, ahol az aktualisan elottunk allo dontest maskepp eltuk meg. Na ez az, amiert a letezo alternativ valosagoknak a szama minimum vegtelen!

Ilyen modon persze megtortenhet az is, hogy ha kepesek vagyunk a tudatunkat alternativ valosagba helyezni, akkor talalhatunk egy olyan vilagot, ahol az egesz nagy bumm mindossze 60 evvel kesobb tortent meg. Igy a jelen terido koordinatakon maradva, am a valosagok menten elcsuszva elmeletileg eljuthatnank a mi vilagunk pontos masaba, ahol jelenleg 1939-et irunk.

A megfigyelo jelenlete igy is kot persze, de a vegtelen szamu valosag megengedi, hogy aktualis szemelyisegunk eppen indiai foldmuves legyen. A lehetosegek szama vegtelen.

Es itt meg csak mindossze 5 dimenziot vettem szamitasba. Ki tudja mennyi – szamunkra felfoghatatlan lehet meg?

Akkor kepesek leszunk-e valaha ra?

Nyilvan nem lehet elvetni a lehetoseget, hogy kepesek leszunk egyszer utazni az idoben. Ez azonban nem technologiai fejlettseg kerdese, hanem felfogokepessege. Aze, hogy kepesek leszunk-e emlekezni tobb ezer eve tortent dolgokra, vagy a holnapra.

Ami engem jobban erdekelne: a parhuzamos vilagok kerdese. Sokkal tobb lehetoseget rejt magaban. Peldaul Jean-Luc Picard eszreveszi, hogy a Borg tachyon mezot general, es athelyezi magat 2065-be. Erdekes lenne elgondolkozni: vajon ami ott tortenik idoutazas (mert semmin nem valtoztattak, igy volt eleve elrendelve) vagy parhuzamos vilagok kozti utazas, ahol bar nehany dolog maskepp tortent, a vegkifejlet rendkivul hasonlit az altaluk megeltre.

Na ez az, amin jo sokat lehet agyalni! 🙂

Reklámok
Hozzászólások
  1. Gerzson szerint:

    A megfigyelő egyébként maga érdekes dolog. Ha elfogadjuk ezt a nézőpontot, akkor én nem utazhatok vissza 1983-ba. Illetve igen, csak nem lenne sok értelme, mert egésznap ágyban feküdnék, és a pelusomba vizelnék. Fincsi lenne.

    Persze dokumentáltak állítólag olyan eseteket, hogy egy faszi koreaiul kezdett hirtelen beszélni, pedig világéletében csak angolul tudott. Lehet, hogy egy jövőbeli/multbéli koreai énje ugrott az időben, és benne jelent meg? Hm…

  2. […] és amikor felébredtem, az óra közölte velem, hogy még csak két óra telt el. Weird. (magyarázat: az idő nem egy folyamatosan múló valami, hanem egy állandó entitás, aminek a részleteit […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s